Liikuntasovellukset kannustavat liikkumaan

Vuodenvaihde, kuukausien vaihtuminen ja joka ikinen maanantai – siinäpä kolme suosituinta ajankohtaa elämäntaparemontille. Monien tavoitteisiin kuuluu liikunnan lisääminen arkeen. Liikuntaharrastuksissa ei tarvitse aina luottaa henkilökohtaiseen valmentajaan, jumppasaleihin tai tylsään puurtamiseen samalla lenkkipolulla päivästä toiseen, sillä mielenkiintoisia ja kannustavia liikuntasovelluksia on markkinoilla pilvin pimein. Puhelimeensa saa siis ladattua omia tavoitteita palvelevan sovelluksen, joka tsemppaa juoksemaan pidemmälle, venyttelemään useammin tai pitämään kirjaa kuntosalilla tehdyistä toistomääristä. Mikä parasta, iso osa sovelluksista on ilmaisia tai korkeintaan muutaman euron hintaisia. Käytännössä jokainen älypuhelimen omistava voi siis lisätä tehoja treeniinsä helposti ja edullisesti. Erilaiset sovellukset paitsi kannustavat liikkumaan enemmän, mutta niiden avulla on helppo pitää kirjaa esimerkiksi juostuista kilometrimääristä tai venyttelyyn käytetystä ajasta. Sovelluksissa on myös usein vinkkejä erilaisiin tekniikkoihin, joilla liikkumisesta tulee turvallisempaa ja miellyttävämpää. Hyvinvoinnin kannalta kannattaa myös muistaa levon tärkeys: pelkkää rautaa pumppaamalla keho ei voi parhaimmalla mahdollisella tavalla, vaan välillä on hyvä myös hengähtää ja kokeilla vaikka mindfullnessia.

Pidemmälle, korkeammalle, nopeammin…

Liikuntasovellukset kuuluvat monien suosikkisovelluksiin. Niiden avulla voi pitää kirjaa liikkumisestaan ihan vain omaksi iloksi, mutta moni jakaa tuloksensa ja saavutetut tavoitteet sosiaalisen median eri kanaviin. Mikäpä nostaisikaan sporttisuuspisteitäsi paremmin kuin GPS-paikannusta hyödyntävän Sports Tracker tai Nike+ -sovellusten piirtämät kartat juoksemastasi lenkistä? Juuri erilaiset juoksuun liittyvät sovellukset keikkuvatkin ladatuimpien sovellusten listojen kärjellä. Syy on selvä: omia lenkkejä on hauska analysoida keston, matkan, nopeuden ja monen muun seikan kantilta. Mikäli liikuntaharrastus on vasta alussa, erityisesti Atlantin toisella puolen suosittu Couch to 5k (C25k) kannustaa sohvaperunankin lenkille. Sovelluksen avulla jokaisesta muokataan parissa kuukaudessa viisi kilometriä putkeen juokseva kiituri. Mikäli taas kaipaa hieman lisäjännitystä juoksulenkeilleen, Zombies, Run! -sovellus toimii varmasti. Musiikin, tarinankerronnan ja matkatietojen lisäksi sovelluksessa on mukana karmivia zombeja, joita karkuun juoksemalla pääsee edistämään sovelluksessa etenevää tarinaa. Perinteisempi ja vähemmän kauhistuttava vaihtoehto on Endomondo, jota voi luonnehtia taskussa mukana kulkevaksi valmentajaksi. Reaaliaikainen palaute ja ilmoitukset siitä, onko asetettu aikatavoite täyttymässä vai, kannustavat puristamaan vielä hieman lisää itsestään viimeiselläkin kilometrillä, vaikka jalat huutaisivatkin hoosiannaa.

Kokonaisvaltaisuus on trendi

Vaikka erilaiset liikuntasovellukset kiehtovat erityisesti juuri siksi, että niiden avulla saa kartoitettua kehityksensä esimerkiksi lenkkipolulla kätevästi, on niistä paljon muutakin iloa. Liikunta ei enää ole vain mahdollisimman rankkaa rääkkiä, vaan pehmeämmät liikuntalajit, kuten jooga, kasvattavat suosiotaan. Joogatunnit ovat kohtuullisen hintavia, mutta onneksi omassa kodissaankin pääsee rentoutumaan ja koettelemaan liikkuvuuttaan, kiitos erilaisten sovellusten. Harjoitukset voi tehdä omassa tahdissaan vaikka liike kerrallaan. Osa sovelluksista tarjoaa kuitenkin mahdollisuuden osallistua ryhmäliikuntatunneille kotoa käsin. Tämä sopii hyvin kaikille, joiden lähellä ei ole ryhmäliikuntasaleja tai kuntokeskuksia. Vaikka reebok kengät ja liikuntasovellukset sopivat yhteen, jooga on yksi lajeista, joissa ei tarvita kenkiä lainkaan. Tarpeen vaatiessa uudet treenikamat voi kuitenkin tilata verkosta shoppailusovellusten kautta. Puhelinten kehityksen myötä liikunnastakin on tullut yhä monipuolisempaa ja helpompaa. Liikunnan aloittaminen on oikeastaan vain itsestä kiinni – erikoisvarusteluita tai kalliita jäsenyyksiä ei tarvita. Kannattaa siis tutkia eri sovelluksia, miettiä omia tarpeitaan ja ottaa rohkeasti härkää sarvista.